Tips och tricks

Så här säljer du din bostadsrätt – följ vår guide

När du säljer din bostadsrätt vill du självklart att allting ska gå rätt till. Det kan vara mycket att hålla reda på, och vi på Bostada vill göra det så smidigt som möjligt. Här nedan följer en lista på saker vi tycker är viktiga att hålla koll på. Försäljning av din bostadsrätt behöver inte vara för krångligt – vi guidar dig genom det.

Läs även denna guide om hur du säljer ditt hus eller villa.

Här följer en lista på olika steg som är bra att ha koll på när du säljer din bostadsrätt.

1. Värdering av bostadsrätt

Värdet på din bostadsrätt är beroende av många olika faktorer. Läge, stil och skick är några av dem. Olika områden varierar i popularitet, vilket påverkar priset.

Banken är ofta intresserad över värdet på din nuvarande bostad, vilket ger dig en uppfattning om vilken bostad du har råd att flytta till. Du kan vända dig till oss här på Bostada för en kostnadsfri värdering av din bostadsrätt. Det är det absolut enklaste sättet för att få en överblick kring vad du kan få vid en eventuell försäljning.

2. Leta reda på fakta och dokument om bostadsrätten

En bra tumregel att ha med sig när du säljer en bostadsrätt är att sätta dig in i köparens sits, och vara så ärlig som möjligt. Dokument ska plockas fram som kan ha betydelse för köparen. När bostadsrätter säljs tillämpas köplagens bestämmelser där du bör meddela mäklaren och köparen om allt du vet om bostaden som är av betydelse.

Om du upptäcker fel i efterhand

Två år efter köpet kan köparen åberopa fel i lägenheten, om det skulle upptäckas. Det är fel som du inte skulle kunna upptäckt vid en noggrann undersökning, och fel som du inte har kunnat förvänta dig utifrån skicket på bostadsrätten.

Energideklaration

Din bostadsförening ska ha skriftlig information som rör energiförbrukningen i huset. Denna information bör finnas med i objektsbeskrivningen.

3. Annonsering av lägenheten

När ni anlitar Bostada som mäklare ordnar vi med marknadsföring på vår egen hemsida. Men även på booli, Hitta hem och Hemnet. Vi kan också erbjuda ett större paket för marknadsföring på sociala medier.

4. Fotografering och förberedelse inför visning

Vi på Bostada kommer att göra en skriftlig beskrivning av lägenheten, en så kallad objektsbeskrivning. Här ska uppgifter som rör yta, driftkostnader, rumsbeskrivning och eventuella förråd finnas med. Det är viktigt att du som säljare kontrollerar så att allting står rätt i objektsbeskrivningen innan bostaden publiceras på de olika marknadsplatserna.

Fotografering och homestyling

Det är självklart viktigt att din bostadsrätt är extra ren och fin innan fotograferingen och visningen. I vårt grundarvode ingår ett fotopaket med högupplösta bilder.
Det kan vara svårt att sätta fingret på exakt vad som bör göras innan fotograferingen. Ett generellt tips är att hellre damma öppna ytor än att dammsuga. Du kan även anlita en homestylist som kan se lägenheten med nya ögon och föreslå saker som kan förbättras utifrån ett inredningsperspektiv.
Din huvudsakliga uppgift bör ändå vara att visa upp bostadsrätten från sin bästa sida. Plocka undan saker som ligger framme och se till att allt är i bra skick.

5. Visning av bostadsrätt

Visningen av lägenheten kan ske på en helg men också en kväll på en veckodag. Vi på Bostada informerar dig direkt efter visningen hur intresset för lägenheten ser ut. Skulle det behövas ytterligare någon visning så ordnar självklart Bostadas mäklare det i samråd med dig.

Olika former av visning

En öppen visning är den vanligaste typen av visning. Den brukar pågå i drygt 45 minuter, och öppen för alla. Men du som säljare kan själv bestämma om visningen ska vara privat eller inte.

6. Budgivning

När visningen är över ringer vi upp samtliga spekulanter som varit på visningen. Om det är många intresserade spekulanter som vill lägga bud, uppstår det en så kallad budgivning.

Bud lämnas ofta via telefon eller sms

Det är vanligt förekommande att ett bud lämnas via sms eller telefon. Där höjer spekulanten sitt bud med valfritt belopp. När budgivningen pågår blir alla spekulanter informerade löpande när nya bud inkommer. Lägg märke till att inga bud är bindande förrän kontraktet är påskrivet. För mer information om budgivningen läs gärna vår budgivningspolicy.

Vem vinner budgivningen?

Det är inte alltid den som har lagt det högsta budet som vinner affären. Det är du som säljare som bestämmer vem som får köpa din bostadsrätt. Innan köpet är färdigt ska bostadsrättsföreningen godkänna köparen som en ny medlem. medlemskapsansökan och utträde ur bostadsrättsföreningen är någonting som vi på Bostada hjälper till med.

7. Avtal

Överlåtelseavtal

Ett avtal skrivs oftast på mäklarens kontor, men vi på Bostada vill vara så serviceinriktade som möjligt – därför ses vi gärna i bostadens som säljs, eller på en annan förutbestämd plats.
Det är först när överlåtelseavtalet är påskrivet som affären anses vara färdig. Försök att skriva detta kontrakt så fort som möjligt efter att budgivningen är färdig.
I samband med avtalsskrivningen om inte före så kommer du överens med köparen om tillträdesdag.

Villkor

Det måste ingå villkor för köparen om medlemskap i bostadsföreningen. Men du kan även skriva in andra villkor tillsammans med köparen om det skulle behövas.

Handpenning

När avtalet är underskrivet betalar köparen en så kallad handpenning. Detta är oftast tio procent av köpeskillingen, som deponeras hos oss på Bostada till dess att alla villkor för avtalet har uppfyllt.

Tillträde av lägenheten

Överlåtelsen av bostadsrätten sker ibland på köparens bank annars sker den på distans med hjälp av oss på Bostada. Den så kallade likvidavräkningen ses över och godkänns. Efter detta överförs köpeskillingen till ditt bankkonto. Sedan lämnar du nycklar och samtliga dokument kopplade till bostaden till köparen.