Värdering

Behöver du en värdering på din villa, bostadsrätt eller fritidshus?

Hör av dig till oss så hjälper vi dig!  Vad innebär en värdering?

  En värdering är ett uppskattat värde på din bostad som mäklaren får fram genom att väga in flera olika faktorer. Målet med värderingen är att få fram ett värde som ska stämma så bra som möjligt med ett eventuellt pris om du sålde bostaden just nu. Vi på Bostada vill med den här texten förklara vilka faktorer vi främst tittar på och vad de kan innebära.

  Bostadens läge

  Den något uttjatade frasen att det som påverkar värdet på din bostad mest är läget, läget och läget stämmer faktiskt väldigt bra. Var bostaden ligger, bostadens plats i det specifika området tillsammans med det rådande utbudet av bostäder just där påverkar alltså värdet i hög utsträckning. Har du närhet till kommunikationer, matbutiker och skola/förskola så läggs även det in i bedömningen.

  Marknaden

  Den rådande marknaden är en faktor som du som säljare tyvärr inte kan påverka. Mäklaren tittar här på tidigare försäljningar i ditt område, på din gata eller i din förening, om marknaden är bra eller dåligt just nu och i vissa fall även på ränteläget.

  Din bostad

  Det du som ägare kan göra för att påverka priset på din bostad är att se till att skicket på din bostad är så bra som möjligt. Små enkla renoveringar kan verkligen påverka värdet på din bostad där du vid en försäljning får ett högre slutpris. Här kan det vara bra att fråga mäklaren ifall det finns något man ska göra inför en eventuell försäljning för att sätta sig i en bättre position.

  Vad har man värderingen till?

  För många innebär “värdering” något man gör precis när man ska sälja sin bostad. Det är också därför många inte alls är intresserade av att hålla sig uppdaterade på värdet under åren som man bor och trivs i sin bostad. Men sanningen är den att en värdering behöver inte nödvändigtvis vara kopplad till själva försäljningen utan kan faktiskt vara användbar vid andra tillfällen. Här listar vi två exempel då det kan vara bra att ha en värdering.

  • Du planerar en renovering och behöver ta ut ett extra lån på bostaden

  I det här fallet är det oftast banken som ställer krav på en värdering eftersom de kan vara osäkra på din bostads värde vid den specifika tidpunkten. Med en färsk värdering kan du snabbare skrida till verket med renoveringen.

  • Din bostad råkar ut för något olyckligt

  Ibland händer det oväntade och försäkringsbolaget måste kopplas in. I en sådan situation kan det vara bra med ett aktuellt värde på din bostad, framförallt om du nyligen har utfört en värdehöjande renovering. Värderingen kan då vara ett intyg mot försäkringsbolaget som sätter dig i en bättre ställning. Du vill ju få den ersättning din bostad förtjänar.