Värdering

Behöver du en värdering på din villa, bostadsrätt eller fritidshus?

Att sälja en bostad kan vara en komplex process, oavsett om det är en villa, bostadsrätt, radhus eller fritidshus. Det är viktigt att ha koll på marknadsvärdet och hitta den bästa tidpunkten att sälja. För att säkerställa en framgångsrik bostadsaffär är det avgörande att välja en mäklare som är engagerad och vill göra det bästa för dig. Våra kunniga mäklare använder sig av lämpliga verktyg för att hålla sig uppdaterade om marknaden och kan därför erbjuda högsta kvalitet och service genom hela försäljningsprocessen.

Om du vill ta reda på värdet på din bostad är du varmt välkommen att fylla i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart som möjligt – helt kostnadsfritt. Vi på Bostada fastighetsmäklare finns här för att hjälpa dig att göra en smart och lönsam bostadsaffär.

  Vad innebär en värdering?

  En värdering är en beräkning av värdet på din bostad som görs av en mäklare genom att ta hänsyn till flera faktorer. Syftet med värderingen är att uppskatta ett värde som motsvarar det troliga priset om du skulle sälja din bostad just nu. På Bostada förklarar vi här vilka faktorer som vi i huvudsak tittar på vid värdering och vad de kan innebära.

  Bostadens läge

  Bostadens läge är en avgörande faktor för priset på din bostad. Som det gamla talesättet säger, ”läge, läge, läge” är det som påverkar värdet mest. Var din bostad ligger, dess plats i det specifika området och det aktuella utbudet av bostäder där påverkar värdet i hög grad. Närhet till kommunikationer, matbutiker och skola/förskola påverkar också bedömningen.

  Marknaden

  Marknaden är en annan faktor som påverkar priset på din bostad men som du som säljare tyvärr inte kan påverka. Mäklaren tittar här på tidigare försäljningar i ditt område, på din gata eller i din förening, om marknaden är bra eller dåligt just nu och i vissa fall även på ränteläget.

  Din bostad

  Du som ägare kan göra en hel del för att påverka priset på din bostad genom att se till att skicket på din bostad är så bra som möjligt. Små enkla renoveringar kan verkligen påverka värdet på din bostad så att du får ett högre slutpris vid en försäljning. Här kan det vara bra att fråga mäklaren ifall det finns något man ska göra inför en eventuell försäljning för att sätta sig i en bättre position.

  Vad har man värderingen till?

  Det är vanligt att man tänker på värdering som något man gör precis när man ska sälja sin bostad. Men faktum är att en värdering kan vara användbar vid andra tillfällen också. Här listar vi två exempel då det kan vara bra att ha en värdering.

  • För det första, om du planerar en renovering och behöver ta ut ett extra lån på bostaden så kan banken kräva en värdering eftersom de vill vara säkra på bostadens värde vid den aktuella tidpunkten. Med en färsk värdering kan du snabbare få lånet och gå vidare med renoveringen.
  • För det andra, om din bostad råkar ut för någon olycka och försäkringsbolaget måste kopplas in så kan det vara bra med ett aktuellt värde på din bostad, särskilt om du nyligen har utfört en värdehöjande renovering. Värderingen kan då fungera som ett intyg mot försäkringsbolaget som sätter dig i en bättre ställning för att få den ersättning som din bostad fört